Strona 1 z 1

Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 13 Lut 2013, 02:04
przez Heimat
Sałatka z winogronami (przepis dla 3-4 osób).

- 200 g sera rokpol
- 250 g dużych, ciemnych winogron
- 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 2 mandarynki lub 1 pomarańcza
- pół kieliszka białego wytrawnego wina lub mały kieliszek likieru pomarańczowego

Ser pokroić w drobną kostkę, winogrona przekroić na połówki i wyjąć z nich pestki. Mandarynki lub pomarańczę obrać ze skórki, usuwając również białą błonkę. Cząstki pomarańczy przekroić na połówki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i ułożyć w salaterce. Sałatkę należy podawać schłodzoną. Bon appétit :)

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 13 Lut 2013, 12:48
przez mcba
w sam raz na kolacje lub przekąskę w takie dni jak dziś czyli "postne" :P

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 13 Lut 2013, 15:58
przez Chelsea
w sam raz na kolację w takie dni jak jutro czyli "niespodzianka na Walentynki" :idea:

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 16 Lut 2013, 19:56
przez Chelsea
Heimat, sałatka jest prze-pysz-na :)
Wcześniej zastanawiałam się z czym ją połączyć. Ale dziś na obiad podałam do polędwiczek z kurczaka (smak orientalny) i pasuje ... i to bardzo.

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 16 Lut 2013, 23:25
przez Heimat
@Chelsea
Bardzo się cieszę, że sałatka przypadła Ci do gustu :D

Następnym razem postaram się zamieścić przepis na potrawę o wiele bardziej ciężkostrawną, żeby @mcba nie czuł się dyskryminowany ;)

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 17 Lut 2013, 00:02
przez mcba
widzisz jak ty wiesz :)

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 17 Lut 2013, 01:46
przez Heimat
Męska intuicja jest niezawodna :) ;)

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 18 Lut 2013, 01:35
przez Heimat
Chelsea napisał(a):Wcześniej zastanawiałam się z czym ją połączyć. Ale dziś na obiad podałam do polędwiczek z kurczaka (smak orientalny) i pasuje ... i to bardzo.

Sałatka pasuje raczej do białego mięsa już choćby ze względu na to, że jednym z jej składników jest białe wino :)

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 18 Lut 2013, 06:59
przez Chelsea
Zastanawiam się jeszcze, gdzie w Nowiaku kupię Rokpol ? Bo do sałatki, którą zrobiłam dałam błękitny Lazur (chyba podobne w smaku).
Ser świetnie komponuje się z orzechami do tego słodycz z owoców, wino świetnie się z nimi łączy. Sama sałatka (bez mięs) też dobrze smakuje.

Re: Zima za oknem, lato na stole ;)

PostWysłany: 19 Lut 2013, 01:30
przez Heimat
Chelsea napisał(a):Zastanawiam się jeszcze, gdzie w Nowiaku kupię Rokpol ? Bo do sałatki, którą zrobiłam dałam błękitny Lazur (...)

Cytat z Wikipedii:

Rokpol - polski ser pleśniowy wzorowany na francuskim serze Roquefort, w którym charakterystyczny smak i wygląd uzyskiwany jest dzięki grzybom typu pędzlak.
Ser zawdzięcza swą nazwę handlową barwie szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti, która głęboko przerasta miąższ w postaci żyłek i kieszonek. Ser w procesie dojrzewania (po zaszczepieniu pleśnią) jest głęboko nakłuwany, celem zapewnienia pleśni właściwego dopływu powietrza. Dojrzewanie trwa kilka tygodni.
Pierwsze eksperymenty z produkcją sera typu Roquefort w Polsce przeprowadziła Spółdzielnia Mleczarska w Nowych Skalmierzycach w 1959. Produkcja przez kolejne dziesięciolecia przynosiła coraz lepsze wyniki. W początkach XXI w., w wyniku przemian ekonomicznych Spółdzielnia skupiła się wyłącznie na produkcji Rokpola, który otrzymał nową nazwę handlową Lazur (nazwę tę przyjęła także Spółdzielnia). Obecnie sery produkowane są zgodnie z certyfikowanym systemem jakości ISO 22000. Z czasem wprowadzono kolejne odmiany tego sera:

Lazur błękitny - tradycyjny ser typu Roquefort, kruchy i wilgotny miąższ, ostry smak
Lazur perłowy - ser łagodniejszy, o delikatnym posmaku mleka i grzybów
Lazur turkusowy - wilgotny, pikantny ser o bardziej kremowej konsystencji i bukiecie, na który składa się smak gorzkiej czekolady
Lazur srebrzysty - ser szczepiony pleśnią nie tylko wewnątrz, ale także na skórce, dzięki czemu ma znaczący porost także na zewnątrz
Lazur złocisty - dłużej dojrzewający, żółtej barwy, wzbogacony o aktywne szczepy bakterii probiotycznych
Lazur skalmierzycki - ser o zrównoważonej mieszance smaków: słodkiej śmietanki, orzechów włoskich i błękitnej pleśni, pokryty niebiesko-białą pleśnią.


@Chelsea
Dokonałaś świetnego wyboru :)

Ponieważ każdy człowiek posiada nieco inne upodobania smakowe, więc warto poeksperymentować także z innymi serami pleśniowymi.