Strona 1 z 1

Golonka po kawalersku

PostWysłany: 14 Kwi 2013, 03:25
przez Heimat
Wczoraj na obiad przyrządziłem golonkę. Efekt przerósł moje oczekiwania - wciąż żyję (przynajmniej do tego momentu) i nie uskarżam się na żadne dolegliwości żołądkowe :shock:

Składniki:

• 1 golonka (ok. 370 g)
• 1 duża cebula
• 1 marchew (ok. 50 g)
• 1 pietruszka (ok. 50 g)
• piwo (ok. 1/2 butelki)
• 1-2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• inne przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, vegeta

Opaloną golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, dodać ziele angielskie i liście bobkowe. Całość zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Następnie obgotować golonkę przez około 30 minut, a potem ułożyć ją w brytfance, podlać wrzącą wodą tak do 1/4 - 1/3 wysokości golonki (najlepiej użyć wody, w której była obgotowywana) i piec 2 godziny w temperaturze 200º C. Podczas pieczenia mięso należy odwracać co około 15 minut i polewać sosem z dna brytfanki. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po 5 kwadransach pieczenia dodać starte na grube cząstki pietruszkę i marchew oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po upływie 2 godzin pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni i piec jeszcze 30 minut, co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Podawać z ziemniakami i kiszoną kapustą lub z pieczywem i musztardą. Oczywiście do picia najbardziej pasuje dobrze schłodzone piwko :)

Smacznego :?