Strona 1 z 1

Serowarstwo domowe co i jak

PostWysłany: 19 Mar 2014, 07:13
przez admiralbar
He, zastanawiam sie nad robieniem serow w domu. Nigdy wczesniej tego nie robilem, czy ktos z Forum wie jak sie do tego zabrac. - dopiero zaczynam szukac o serowarstwie w necie.
A pytanie nr 2 to gdzie w okolicy naszej metropolii mozna kupic mleko prosto od krowy, bo od tego chyba trzeba by zaczac. Dzieki za wszelka pomoc :)

Re: Serowarstwo domowe co i jak

PostWysłany: 19 Mar 2014, 08:53
przez agniesia
Na targu pytaj u dostawców warzyw o mleko. Mają w butelkach po 1,5 litra. Sama kupuje polecam:)

Re: Serowarstwo domowe co i jak

PostWysłany: 19 Mar 2014, 17:09
przez Mavgan
trzeba było pytać jak byłeś po butelki :) ja już dwa razy robiłem serek w domu i się nawet udało :)
Mleko MUSI być prosto od krowy, Wpierw trzeba spasteryzować, dodać podpuszczki, pokroić skrzep, poczekać aż serwatka się oddzieli i znowu podgrzać. Odlać serwatkę od skrzepu i znowu podgrzać. Przełożyć skrzep do formy i mocno przycisnąć. Nazajutrz nacierać solą lub moczyć w solance, i czekać :)
to tak z w skrócie

Re: Serowarstwo domowe co i jak

PostWysłany: 19 Mar 2014, 18:14
przez rather
Tutaj jest dość szczegółowa instrukcja http://adamczewski.blog.polityka.pl/201 ... enie-sera/

Re: Serowarstwo domowe co i jak

PostWysłany: 19 Mar 2014, 19:16
przez admiralbar
Nie przyszlo mi do glowy ze tez sery Mavgan robisz - a moze tes chleb pieczesz bo tez za to chcialbym sie zabrac. Probowales mojego winka, smakowalo ? Ja przelalem piwko do butelek przed samym wyjazdem i za 4 tyg mam nadzieje bedzie degustacja, co prawda to brewkit, ale od czegos trzeba zaczac.
Ile dni trzeba moczyc ser w solance ? Mam do dyspozycji 4 tyg, potem wracam do roboty na wyspy (na kolejne 4 tyg) i nie wiem czy do tego czasu zrobie ser i go sprobuje :) Z linku ktory podal rather wynika, ze to dojrzewanie troche jednak trwa...

Re: Serowarstwo domowe co i jak

PostWysłany: 20 Mar 2014, 10:03
przez Mavgan
Chleb piecze moja żona :) , trzeba moczyć chyba dosyć długo ale nie pamiętam ile. Nie wiem czy nie lepiej posolić przed formowaniem ale to taka moja dygresja.
Piwo niech leży co najmniej 6 tygodni, a czym dłużej tym lepiej.