Strona 1 z 3

Piwo Domowe

PostWysłany: 05 Lis 2012, 14:35
przez Mavgan
Chciałbym zapytać czy wśród forumowiczów jest jakiś piwowar domowy, chętnie się spotka aby wymienić uwagi, spróbować, nauczyć się czegoś, etc....

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 05 Lis 2012, 16:42
przez mcba
ja co najwyżej chętnie spróbuję i może czegoś się nauczę :P

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 06 Lis 2012, 16:31
przez Mavgan
mcba napisał(a):ja co najwyżej chętnie spróbuję i może czegoś się nauczę :P

heheheh takich to ja mam pełno :)

ale widzę że normalnie pełno tu piwowarów sądząc po ilości wpisów :)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 07 Lis 2012, 00:07
przez disturbia
:lol: :lol: :lol: to jak już uwarzysz to piwo to musisz się koniecznie pochwalić :D

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 27 Gru 2012, 19:29
przez Heimat
Przed laty zdarzało mi się wyrabiać tradycyjny podpiwek oraz domowe likiery. Złocistego trunku nawet nie chce mi się warzyć, ponieważ znakomite piwo z maleńkich, przydomowych browarów dostarcza mi znajomy, który często bywa w Czechach.

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 31 Gru 2012, 19:08
przez Mavgan
u mnie w piwnicy jest już zdatny do picia ALT, no i zaraz po nowym roku będę butelkował LAGERA. Zimą najlepiej się robi piwo, ponieważ drożdże piwne lubią niskie temp.(te dolnej fermentacji) a tak się składa że z 'dolniaków" wychodzą zazwyczaj najlepsze piwa.

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 01 Sty 2013, 19:47
przez mcba
smaku robisz, a sklepy zamknięte dziś:P

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 05 Sty 2013, 21:30
przez Mavgan
Lager zabutelkowany :) wyszło 48 butelek.No i Alta właśnie degustuję :) pychotka :)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 17 Sty 2013, 15:36
przez admiralbar
Oooo gratuluję - kiedy mamy przyjść :)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 18 Sty 2013, 23:53
przez Mavgan
Lager musi teraz leżakować minimum 6 tygodni.....ale wczoraj uwarzyłem ok 30L kolejnego Lagera :)
teraz fermentuje w piwnicy, bulka aż miło :)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 19 Sty 2013, 00:07
przez Heimat
:) Miejmy nadzieję, że amatorzy darmowej degustacji alkoholu nie zdołają do tego czasu namierzyć Twojej piwnicy ;)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 17 Mar 2013, 13:38
przez Heimat
Badania naukowe wykazują, iż umiarkowane spożycie piwa nie szkodzi zdrowiu, a wręcz przeciwnie. Złocisty trunek zawiera w sobie cenne składniki, takie jak sole mineralne, czyli potas, fosfor, magnez, wapń i w niewielkich ilościach sód. Dostarcza również organizmowi sporej ilości kalorii, jednak przy rozsądnym spożyciu nie tuczy. Nie zawiera tłuszczu, a jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP oraz B12) pochodzących ze słodu i drożdży. Witamina B1 wpływa korzystnie na przemianę materii. W lecznictwie napar i odwar chmielu stosuje się przy zapaleniu nerek, braku apetytu, nerwobólach, chorobach śledziony i żołądka, przy zaburzeniach przemiany materii oraz w niektórych przypadłościach nerwowych. Sam chmiel posiada właściwości przeciwutleniające, zapobiegające zmianom nowotworowym. Niewielkie spożycie piwa okazuje się zatem korzystne dla zdrowia. Napój ten wykorzystuje się ponadto w salonach urody dla poprawy wyglądu skóry. Wychodzi więc na to, że @Mavgan jest nie tylko piwowarem, ale także farmaceutą :)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 17 Mar 2013, 16:47
przez Mavgan
szkoda że to nie działa na mój brzuch :)

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 27 Cze 2013, 00:02
przez Heimat
Mavgan napisał(a):Zimą najlepiej się robi piwo, ponieważ drożdże piwne lubią niskie temp.(te dolnej fermentacji) a tak się składa że z 'dolniaków" wychodzą zazwyczaj najlepsze piwa.

Czy w miesiącach letnich również zajmujesz się warzeniem piwa?

Re: Piwo Domowe

PostWysłany: 15 Lip 2013, 16:38
przez Mavgan
nie próbowałem, ale tylko dlatego że ostatnio nie mam artykułów. A co chciałbyś spróbować?