Strona 1 z 1

[kulinaria] Szybki i zdrowy obiad

PostWysłany: 24 Lut 2013, 14:08
przez Medslim
Nie masz pomysłu na szybki z zdrowy obiad???
Wystarczy 1 pierś z kurczaka
warzywa takie jakie lubisz ( kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek, cukinia, marchewka, itp) Mogą być to warzywa świeże lub mrożone.
Dowolne suszone zioła, odrobinę soli, pieprz, czosnek, olej rzepakowy.

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, Posypujemy dowolnymi ziołami ( zioła prowansalskie, ostra papryka, pieprz odrobina soli).( Jeśli mamy czas można pozostawić na kilka minut tak posypanego kurczaka.)Rozgrzewamy patelnię i polewamy 1 łyżką oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka.Na niewielkim ogniu podsmażamy go.
Jeśli mamy parowar w tym samym czasie możemy ugotować warzywa. Jeśli natomiast nie mamy moga być to warzywa mrożone. Wrzucamy warzywa na rozgrzaną patelnię, podlewamy niewielką ilością wody i na małym ogniu dusimy. Gdy już warzywa będą miękkie dorzucamy wcześniej przygotowanego kurczaka.Doprawiamy calość. Dusimy jeszcze 5 min. Jeśli ktoś lubi czosnek to do warzyw można go również dodać. Mozna to danie zjeść jako samodzielne lub podać z brązowym ryżem lub kaszą jęczmienną lub makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!!
Jeśli macie sprawdzone smaczne przepisy, zachęcamy do zaprezentowania!!!!!

Re: [kulinaria] Szybki i zdrowy obiad

PostWysłany: 24 Lut 2013, 16:03
przez Heimat
Obiad domowy w wersji z mrożonymi warzywami... :? :roll:

Re: [kulinaria] Szybki i zdrowy obiad

PostWysłany: 24 Lut 2013, 16:21
przez Medslim
Wspomniałam,że mogą być świeże warzywa ugotowane na parze. Jednak w zimie, jak kupujemy co niektóre świeże warzywa są znacznie gorszej jakości niż te zamrozone w sezonie. I nie mówimy tu o gotowych daniach z dodatkiem warzyw, tylko i wyłacznie samych warzywach.

Re: [kulinaria] Szybki i zdrowy obiad

PostWysłany: 24 Lut 2013, 19:29
przez Heimat
Jeśli proces utrwalania żywności metodą mrożenia przeprowadzony został prawidłowo i produkt przechowywany był w odpowiedniej temperaturze, to w przypadku mrożonych warzyw występują jedynie dość znaczne ubytki witaminy C oraz beta-karotenu.
Nie należy jednak zapominać o tym, że mieszkamy w kraju, w którym wciąż wiele osób nie wykonuje zbyt sumiennie swoich obowiązków zawodowych.

Re: [kulinaria] Szybki i zdrowy obiad

PostWysłany: 24 Lut 2013, 21:54
przez mcba
o ile o proces mrożenia byłbym w miarę spokojny o tyle z przechowywaniem bywa różnie. natomiast samo danie moim zdaniem jest ok :)
tylko, czy kurczak nie powinien być bardziej przysmażony (odnoszę się do zdjęcia)? jak dla mnie to wygląda on raczej na sparzonego na patelni... ja zawsze odczekuję, aż woda z kurczaka całkowicie odparuje, a same kawałki kurczaka przybiorą lekko złocistą barwę i dopiero na patelnie trafiają dodatki, ale co kto woli... chyba, że robię źle?

Re: [kulinaria] Szybki i zdrowy obiad

PostWysłany: 24 Lut 2013, 22:25
przez Heimat
mcba napisał(a):o ile o proces mrożenia byłbym w miarę spokojny (...)

Bardzo ważna jest też obróbka wstępna, a w szczególności blanszowanie (krótkie obgotowywanie), po którym następuje właściwy proces mrożenia.