Dziś wczesnym popołudniem udałem się na spacer po murze zewnętrznym Twierdzy Modlińskiej. i o ile w Wiśle wody ubywa o tyle w okolicy w której byłem jest jej pod dostatkiem, co widać na zdjęciach (link do pełnego albumu na końcu postu). Większość zdjęć została popełniona na obszarze zaznaczonym poniżej.

- obszar zdjęć.png (208.22 KiB) Obejrzany 19338 razy
Są tam obecnie całkiem niezłe mokradła, co potwierdza ilość widzianych przeze mnie kaczek, niestety przedzierając się przez chaszcze na jednym z odcinków muru większość przepłoszyłem

- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_22.jpg (316.18 KiB) Obejrzany 19338 razy
dla odważnych turystów mamy wspomniane chaszcze i karkołomne zejścia z murów

ja wybrałem poniższe...

- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_51.jpg (262.91 KiB) Obejrzany 19337 razy

- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_19.jpg (211.24 KiB) Obejrzany 19338 razy

- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_33.jpg (334.13 KiB) Obejrzany 19338 razy
powiedzcie mi proszę czy te ubytki w murze to pozostałości po IIWŚ czy po budujących domy w okolicy? wygląda to ja stare zwalone drzewo zaatakowane przez korniki :/

- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_53.jpg (180.48 KiB) Obejrzany 19338 razy
Dla mających szczęście można w tej okolicy także zobaczyć sarenki/jelonki, niestety zwęszyły mnie nim zdążyłem przejść na dogodną pozycję do strzału z mojego aparatu

na potwierdzenie fotografia tropów...

- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_85.jpg (260.24 KiB) Obejrzany 19338 razy
dogodne dojście jest drogą widoczną na mapach google, jednak dla bardziej aktywnych jedynie rowerem, a dla mniej piechotą. powodem są powalone drzewa, krzaki i przede wszystkim droga rozjeżdżona przez użytkowników pojazdów typu kład...

- rozjeżdżona została nawet część pomiędzy wałem ziemnym, a murem ...
- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_31.jpg (301.58 KiB) Obejrzany 19338 razy

- rozjeżdżona droga dojazdowa widoczna na mapach google
- obwarowania zewnetrzne twierdzy modlinna odcinku od cementarza do GKO_84.jpg (408.03 KiB) Obejrzany 19338 razy
zapraszam do
pełnego albumu zdjęć

prawidłowa kolejność fotografii zapewni sortowanie od najstarszego (opcja
Oldest)

czekam na liczne komentarze