Strona 1 z 1

Gofry

PostWysłany: 08 Paź 2012, 18:45
przez mcba
Robiłem gofry ostatnio z przepisu znajdującego się w instrukcji nowiuteńkiej gofrownicy:P ale efekt nie jest dla mnie zadowalający :| moja ocena 5/10...
i tu pytanie do forumowiczów :D

ktoś posiada sprawdzony przepis na chrupiące gofry;>

(moja gofrownica robi dwa gofry - gruba kratka 4x5, moc 1000W)

Re: Gofry

PostWysłany: 08 Paź 2012, 20:07
przez Chelsea
Czy są chrupiące - nie pamiętam, dla mnie z tego przepisu są najlepsze.
Ja biorę 4 jajka,
podwójne opakowanie śmietany (Piątnica),
pół szklanki cukru + cukier waniliowy (można mniej cukru)
ok. 2 szklanki mąki
pół łyżeczki sody (można nieco więcej)

Jajka miksuję z cukrem, dodaję śmietanę, mąkę i na koniec sodę rozpuszczoną w odrobinie wody.
Aby gofry były ładnie wyrośnięte (tak jak te znad morza) - po zalaniu formy ciastem, na początku pieczenia przewracam gofrownicę do góry dnem - na chwilę :)
Gofry pieką się ok. 6 minut, po trzech minutach przewracam zawsze gofry na drugą stronę.

Re: Gofry

PostWysłany: 08 Paź 2012, 20:14
przez mcba
śmietana 30 czy coś słabszego?

Re: Gofry

PostWysłany: 08 Paź 2012, 20:26
przez rather
Wal trzydziechę, a do tego jeszcze kostkę smalcu :mrgreen:

Re: Gofry

PostWysłany: 08 Paź 2012, 20:44
przez Chelsea
Śmietana oczywiście 18% (żółta), i jeszcze jedno ...
Ja zawsze robię z połowy porcji, które podałam (czyli śmietany małe opakowanie 200ml). Wychodzi 6-8 gofrów.
I ciasta za dużo nie lej do gofrownicy, bo Ci tyłem będzie wyciekać :D