Strona 1 z 1

[kulinaria] wielkanoc

PostWysłany: 14 Mar 2013, 22:26
przez Medslim
Macie jakieś fajne przepisy na potrawy Wielkanocne, którymi chcecie się podzielić?? Mile widziane zdrowe i dietetyczne, ale tradycyjne również.

Re: [kulinaria] wielkanoc

PostWysłany: 24 Mar 2013, 19:38
przez Medslim
Jajka nadziewane.
Potrzebne są ugotowane jajka, pieczarki, szczypiorek lub natka, majonez light i gęsty jogurt naturalny.
Farsz:
umyj, obierz i ugotuj pieczarki. Następnie wyjmij je na sitko , aby odciekły, następnie bardzo drobno je pokrój w kosteczkę. Jajka przekrój na połówki i wyjmij żołtka. W miseczkę wsyp pokrojone pieczarki i żółtka.Widelcem rozdrobnij żołtka mieszając je z pieczarkami. Następnie dodaj jogurt naturalny 3/4 ilości oraz 1/4 majonezu dla smaku. Aby ładniej wyglądaly można posiekać szczypiorek lub natkę pietruszki i dodać do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem wypełniamy puste miejsca w jajkach po wyjętym żółtku. Jajka układamy na półmisku z sałatą. Ilość składników zależy od ilości jajek. Jednak pieczarek dużo do takiego farszu nie potrzeba ok 150 g wystarczy gdzieś na 10-15 jajek.
A Wy w jaki sposób przygotowujecie jajka??

Re: [kulinaria] wielkanoc

PostWysłany: 24 Mar 2013, 22:17
przez Chelsea
Na Wielkanoc obowiązkowo żurek :)
Mam sprawdzony przepis na rewelacyjny żur świąteczny Macieja Kuronia
Wszystko oparte na naturalnych składnikach, tylko koniecznie z białą kiełbasą Morliny. Zakwas należy kupić w dobrych nowodworskich warzywniakach (nie w markecie).
Zupa palce lizać. Na drugi, trzeci dzień jest jeszcze lepsza. Każdemu zapada w pamięć a gościom przede wszystkim :)

Re: [kulinaria] wielkanoc

PostWysłany: 25 Mar 2013, 19:06
przez Medslim
Dziękujemy Chelsea za przepis na sprawdzony żur. Zachęcam innych do przesyłania swoich przepisów. A Tu mam małą ciekawostkę jak naturalnie barwic jajka funpage Eco Gotowanie http://www.facebook.com/#!/ecogotowanie

Re: [kulinaria] wielkanoc i przejedzenie świąteczne

PostWysłany: 01 Kwi 2013, 19:09
przez Medslim
Co zrobić jak czujemy się przejedzeni po świętach, ociężali??? Najlepiej zrobić sobie dzień płynny. Co to oznacza? Spożywamy 4-5 posiłków z przerwami ok 2,5-3,5 godziny w postaci płynnej np.:
śniadanie - kefir naturalny 300 ml
II śniadanie - szklanka soku wyciskanego w domu lub 100%
Obiad lekka niezaprawiana zupa 350 ml
podwieczorek- kisiel lub budyń bez cukru lub lekko osłodzony 250 ml
kolacja lekka zupa lub jogurt naturalny zmiksowany no z mrożonymi truskawkami 300 ml

W między czasie natomiast wypijamy ok 1,5 litra wody z sokiem z cytryny z dodatkiem imbiru( na szklankę wody ok 2-3 łyżek soku z cytryny i szczypta mielonego imbiru)

Re: [kulinaria] wielkanoc

PostWysłany: 10 Kwi 2013, 01:15
przez Heimat
Podejrzewając, iż powyższe wskazówki mogą być primaaprilisowym żartem postanowiłem kefir zastąpić... domowym destylatem. Co prawda w święta nigdy się nie obżeram, ale za to destylatu za kołnierz wylewać nie lubię :|

Re: [kulinaria] wielkanoc

PostWysłany: 10 Kwi 2013, 05:33
przez kocur
Masz rację Heimat. Jak się w Święta kiedyś na kacu opiłem kefiru - ledwie mnie na Miodowej odratowali. Szok dla organizmu był taki że dwa dni pod aparatami mnie trzymali. Jak leżałem w malignie to śniły mi się na przemian kiełki i rzeżucha ;-)